Ο Βασίλης Κολλάρος είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2005), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές και αριστούχος διδάκτωρ Διπλωματικής Ιστορίας του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (Σχολή Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, υπήρξε υπότροφος, τόσο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) όσο και του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη». 

Η διδακτορική του διατριβή, με τίτλο «Η μειονοτική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου», πρόκειται να συνεκδοθεί εντός του 2021 από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Παράλληλα, είναι ο συγγραφέας της μονογραφίας «Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, ως αρωγός της τηνιακής καλλιτεχνικής παράδοσης» (Αδελφότητα Τηνίων, Αθήνα 2020). Επίσης, έχει συγγράψει τη μελέτη «Κοινοβουλευτικές διαδικασίες και διλήμματα ενός Εμφυλίου Πολέμου: Η κοινοβουλευτική θητεία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (1946-1950)» (ανέκδοτη μέχρι στιγμής). Ακόμη, είναι ο επιμελητής της έκδοσης με τίτλο «Γεράσιμος Δ. Αρσένης: Ένας επίμονος μεταρρυθμιστής» (Εκδ. Gutenberg, υπό έκδοση). Έχει, επίσης, συνεργαστεί με τον πρώην υπουργό και ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστήμιου, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, στη συγγραφή της μελέτης «Από την Ελλάδα της Αλλαγής στην Ελλάδα της Παρακμής» (Εκδ. Λιβάνη, 2021). 

Έχει οργανώσει και ταξινομήσει το αρχείο του πρώην υπουργού Γεράσιμου Αρσένη (1931-2019), ενώ διετέλεσε δυο χρόνια, από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ). Εκτός από την παραπάνω αρχειακή μονάδα, έχει, επίσης, ταξινομήσει το αρχείο του δικηγόρου και βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (1897-1960), ενώ έχει πραγματοποιήσει συστηματική έρευνα στο αρχείο του πρώην υπουργού και ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Παναγιώτη Ρουμελιώτη. 

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, καθώς και τα ζητήματα διεθνούς διπλωματίας και άμυνας. Συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, κυρίως στην σελίδα SLpress, ιδιοκτησίας του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, καθώς και σε επιστημονικά περιοδικά.

Αναλυτικότερο βιογραφικό σημείωμα στο:

https://docs.google.com/document/d/16akV_8tthMfHHhYMs7Jgpitf5kVRM3S9/edit?usp=sharing&ouid=117229779545864846065&rtpof=true&sd=true

What's your reaction?
3Cool0Upset0Love0Lol
to top