Η R. Kyte βρέθηκε στην Αθηνα εκπροσωπώντας τη Σχολή που διευθύνει για την αναγόρευση του Robert Pfaltzgraff σε επίτιμο διδάκτορα του Πάντειου Πανεπιστημίου. Με την ευκαιρία αυτή μίλησε στη Μαριλιζα Αναστασοπουλου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης λίγες ώρες πριν μεταβεί στην Αίγυπτο για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Με την κλιματική κρίση κάνουμε τον πλανήτη μη κατοικήσιμο από τους ανθρώπους. Ο πλανήτης θα επιβιώσει… Δεν καταστρέφουμε τον πλανήτη, αλλάζουμε τον πλανήτη. Αλλά δυσκολεύουμε πολύ τους ανθρώπους να ζήσουν ειρηνικά σε αυτόν.» (Ρείτσελ Κάιτ)

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP27), στο Σαρµ ελ-Σέιχ, η Ρέιτσελ Κάιτ, Πρύτανης  της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts* και μία από τις 15 γυναίκες που ηγούνται της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, σύμφωνα με το περιοδικό TIME**, μίλησε στη Μαριλίζα Αναστασοπούλου*** για την κλιματική αλλαγή.

Με απλά λόγια, εξήγησε τι είναι η κλιματική αλλαγή και γιατί, ενώ είναι σημαντικό η θερμοκρασία του πλανήτη να μην ανέβει πάνω από 1.5 °C, ειδικά για τις πιο ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες, στην πραγματικότητα μας τελειώνει ο χρόνος και αυτός ο στόχος δεν φαίνεται εφικτός. Η εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την ενεργειακή πολιτική των κρατών και κατ’ επέκταση τους στόχους για την κλιματική αλλαγή, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Οι τρίτες χώρες βλέπουν μία υποκρισία στην ενεργειακή διαχείριση της Ευρώπης. Παράλληλα, υπάρχει μία «επενδυτική έρημος» όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο COP27, στην Αίγυπτο, τα βασικά θέματα θα είναι η προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε και η μεταφορά πόρων και τεχνογνωσίας από τις ανεπτυγμένες χώρες, που είναι και οι πιο ρυπογόνες, στις αναπτυσσόμενες. Η κλιματική αλλαγή πλήττει όλους μας, όμως, περισσότερο πλήττει τους πιο φτωχούς, τους πιο ευάλωτους και τις γυναίκες.

Οι οικονομολόγοι, όπως και οι επιστήμονες, έχουν συμφωνήσει εδώ και χρόνια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τι χρειάζεται να γίνει. Γιατί όμως οι κυβερνήσεις δεν ακολουθούν;

*https://fletcher.tufts.edu/people/staff/rachel-kyte

**https://time.com/5669038/women-climate-change-leaders/

*** *Η Μαριλίζα Αναστασοπούλου είναι ερευνήτρια και δημοσιογράφος. Επιμελείται ένα πρόγραμμα συνεντεύξεων και podcast για τα διεθνή θέματα σε σχέση με την Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζεται από της Διεύθυνση Δημόσιας  Διπλωματίας του ΝΑΤΟ. Έχει εργασθεί ως ερευνήτρια για το Harvard Business School, σε ντοκιμαντέρ, ως φωτογράφος, καθώς και ως σύμβουλος επιχειρήσεων.

What's your reaction?
1Cool1Upset0Love0Lol

Add Comment

  • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
  • Χίλλ 3-5, 105 58
  • Αθήνα

ΙΔΙΣ © 2024. All Rights Reserved.

to top