Στην πατρίδα μας, αρεσκόμαστε στην απαξίωση των πάντων, θεσμών και συνανθρώπων, με ευκολία. Τον κακό και απαξιωτικό λόγο τον έχουμε εύκολο, τον έπαινο πολύ δύσκολο. Κι όσο πιο σημαντικά είναι τα επιτεύγματα κάποιων, τόσο πιο μεγάλος είναι ο φθόνος που συνήθως αυτά γεννούν στους περισσότερους από τους υπολοίπους. Στην καλύτερη περίπτωση, απλώς αποφεύγουμε να συζητούμε τις επιτυχίες των άλλων, για να μην βρεθούμε στη ψυχικά δυσάρεστη θέση να τις αναγνωρίσουμε. Επιπλέον, από δημοσιογραφική άποψη, τα κακά νέα «πουλάνε» πολύ περισσότερο από τα καλά.

Καθώς, λοιπόν, έδυσε το 2022, στο παρόν κείμενο επιθυμώ να αναφερθώ σε δύο σημαντικά επιτεύγματα που πέτυχαν τρία μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας, ένας καθηγητής Πανεπιστημίου και δύο προπτυχιακοί φοιτητές, αυτή τη χρονιά.

Πρώτο παράδειγμα: To Πάντειο Πανεπιστήμιο φιλοξένησε στο διάστημα 1-4 Σεπτεμβρίου, το 15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Διεθνείς Σχέσεις, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνών Σπουδών (EISA). 1100 πανεπιστημιακοί από 60 χώρες έλαβαν μέρος σε αυτό το συνέδριο, του οποίου η ατζέντα προσδιορίστηκε τόσο από τον μαινόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και από άλλα μεγάλα ζητήματα της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής πραγματικότητας, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της, η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλλαγές που επιφέρει στην οικονομία (στην παραγωγή, στην εργασία, κ.λπ.) και την κοινωνία, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κ.α. Η Πρύτανις του Παντείου, Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, έκανε την εξής δήλωση εν προκειμένω: «Είναι η πρώτη φορά που το σημαντικό αυτό συνέδριο –το μεγαλύτερο στην Ευρώπη στο πεδίο των διεθνών σχέσεων– φιλοξενείται στη χώρα μας. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία του Πανεπιστημίου μας, του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών και του καθηγητή Ανδρέα Γκόφα, χάρη στις άοκνες προσπάθειες και τον επαγγελματισμό του οποίου διεκδικήσαμε επιτυχώς τη διοργάνωση». Μένω στην αναφορά της στον συνάδελφο Ανδρέα Γκόφα, ο οποίος υπήρξε ο «τοπικός διοργανωτής» (local organizer) του συνεδρίου, για να προσθέσω ότι ανέλαβε και διεκπεραίωσε, με σωστό προγραμματισμό των εργασιών και έλεγχο της κάθε λεπτομέρειάς τους, το 95-97% της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του συνεδρίου. Το υπόλοιπο 3-5% το επωμίστηκαν κάποιοι υπέροχοι φοιτητές μας, που προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους μέχρι «τελικής πτώσεως» (από την κούραση), όπως και κάποιοι εξαιρετικοί συνάδελφοι από το Τμήμα μας. Το τελικό αποτέλεσμα υπήρξε θετικό, καθώς αναγνωρίστηκε από την ίδια την EISA, σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και σε σχετικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που έκαναν πολλοί ξένοι συνάδελφοι μετά το πέρας του συνεδρίου.

Δεύτερο παράδειγμα: Ο IMC (International Mathematics Competition for University Students) είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο μαθηματικός διαγωνισμός για προπτυχιακούς φοιτητές. Διεξάγεται από το 1964, με τη συμμετοχή κορυφαίων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο διαγωνισμός είναι πολύ «απαιτητικός», διότι γίνεται σε δύο μέρες, με τους συμμετέχοντες να διαγωνίζονται σε πέντε προβλήματα τη μέρα, που καλύπτουν πολλές και σημαντικές περιοχές της πανεπιστημιακής ύλης των Μαθηματικών. Στον φετινό διαγωνισμό, δύο φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών αρίστευσαν: o Μηνάς Μαργαρίτης πήρε χρυσό μετάλλιο, ενώ ο Δημήτρης Χρυσοβαλάντης Μελάς τιμήθηκε με το «μέγιστο πρώτο βραβείο», καθώς βαθμολογήθηκε με 79/80 και «μπήκε» στην πρώτη τριάδα (μόνον δύο συνεξετασθέντες τον «ξεπέρασαν», πετυχαίνοντας το απόλυτο 80/80). Το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο συμμετέχει στον IMC από την ακαδημαϊκή χρονιά 2007-2008, έχει παράδοση μεγάλων επιτυχιών σε αυτόν, όμως κανείς φοιτητής του μέχρι σήμερα δεν πέτυχε τη διάκριση την οποία είχε φέτος ο Δημήτρης Χρυσοβαλάντης Μελάς. Το γεγονός, ωστόσο, πέρασε απαρατήρητο από τους δημοσιογράφους.

Κλείνω, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν εκπροσωπείται διεθνώς μόνον από την επώνυμη Εύα Καϊλή αλλά και από κάποιους που είναι μεν άγνωστοι στο ευρύ κοινό της πατρίδας μας πλην όμως τιμούν διεθνώς με τα έργα και τις επιτυχίες τους το σημερινό Ελληνικό Πανεπιστήμιο, όπως είναι ο Καθηγητής Ανδρέας Γκόφας και οι φοιτητές Μηνάς Μαργαρίτης και Δημήτρης Χρυσοβαλάντης Μελάς. Ας μην το λησμονούμε αυτό, γιατί κάθε λαός χρειάζεται κάποια πρότυπα, αν θέλει να προοδεύσει.

 

Ο Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα, ΤΑ ΝΕΑ, στις 4.1.2023.

What's your reaction?
4Cool1Upset1Love0Lol

Add Comment

to top