Υπάρχει σχέση ανάμεσα στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας; Ναι, αν αναλογισθούμε ότι η Ρωσία έχει επιρροή σε δύο τουλάχιστον χώρες, την Τουρκία και τη Συρια, και ότι επιδιώκει, στο βαθμό που της επιτρέπει η αποτυχημένη της εκστρατεία, να βάζει εμπόδια σε οποιαδήποτε δυτική προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής. Η έξοδος στη Μεσόγειο μέσω της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί μια σταθερά αιώνων της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Και δεν θα την εγκαταλείψει παρά το γεγονός ότι το μέτωπο της Ουκρανίας απορροφά σχεδόν αποκλειστικά τη στρατιωτική της δύναμη. 

 

Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στο δεύτερο χρόνο του – 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε-και με δεδομένο ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να τον κερδίσει, θα επιδιώξει να υπονομεύσει τη δυτική πολιτική σε άλλα μέτωπα. Αυτό της Συρίας είναι ένα πολύ εύκολο πεδίο καθώς ελέγχει τη χώρα. Η απόπειρα επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με το καθεστώς Ασσαντ γίνεται με ρωσική παρότρυνση και φυσικά πλήττει τους Κούρδους του YPG ( Μονάδες Προστασίας του Λαού), κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και βασική σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Άγκυρα, να θυμίσουμε, επιδιώκει τη δημιουργία μιας ζώνης υπό τον έλεγχο της στη Βόρεια Συρία, χαρακτηρίζει τρομοκρατική τη συγκεκριμένη οργάνωση και απειλεί με εισβολή, δημιουργώντας ακόμη μια αιτία σύγκρουσης με τους Αμερικανούς. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται να προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου ώστε να εμφανίσει την κατάκτηση εδάφους ως τρόπαιο υπέρ της επανεκλογής του Ερντογάν. 

 

Η Μόσχα είναι βέβαιο πως εύχεται την επανεκλογή του και μπορεί επίσης να συμβάλει με υβριδικά μέσα υπέρ αυτής. Η ρωσική τεχνολογία άλλωστε για επηρεασμό εκλογών είναι γνωστή. Η σημερινή τουρκική ηγεσία είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για τον Πούτιν. Με τις διαφοροποιήσεις της έναντι των δυτικών συμμάχων της εξυπηρετεί τη ρωσική επιδίωξη να τρωθεί η αξιοπιστία της Δύσης και να επηρεασθεί η κοινή γνώμη ευρωπαϊκών χωρών κατά της υποστήριξης της Ουκρανίας. Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη – Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία- αυτές οι τάσεις είναι εμφανείς. 

 

Αλλά και στην Ελλάδα. Στο σχετικό ερώτημα του Ευρωβαρόμετρου το φθινόπωρο του 2022, σε 24 κράτη-μέλη η πλειονότητα των πολιτών εγκρίνει τη θέση που έλαβε η Ε.Ε., με εξαίρεση τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, που καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά (49%, 48% και 48% αντίστοιχα). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών (73%) συμφωνούν με τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει η Ε.Ε., δηλαδή τις κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και με την οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη προς την Ουκρανία. Ξανά η Ελλάδα βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης, με μόλις 46%. 

 

Καθώς λοιπόν βαδίζουμε προς τις εκλογές, υπάρχει πρόσφορο έδαφος καλλιέργειας των αντι-δυτικών αισθημάτων με υβριδικό τρόπο και επιθέσεων σε μια κυβέρνηση που υποστήριξε εξαρχής την Ουκρανία κάνοντας ριζική στροφή στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτό φαίνεται και από τις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά η ανάμιξη στην προεκλογική περίοδο δεν θα είναι μόνο διαφανής. Θα γίνει και με μέσα αδιαφανή, ας το περιμένουμε. 

 

What's your reaction?
1Cool0Upset0Love1Lol

Add Comment

to top