Την κατάσταση μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος , καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής και πρώην υπουργός, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου.
«Η στρατηγική της Χαμάς είνα να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, δηλαδή να κάνει ένα απάνθρωπο και αποτρόπαιο χτύπημα ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ σε μια δυσανάλογη απάντηση η οποία θα συμπαρασύρει την Γαζα και συνολικά την περιοχή στον όλεθρο», τόνισε, εκτιμώντας ότι «οι στοχεύσεις της Χαμάς δεν είναι το συμφέρον του Παλαστινιακού λαού αλλά η εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ από τον χάρτη».
Υποστήριξε δε πως η Χαμάς ήθελε ουσιαστικά να παγιδεύσει τους Ισραηλινούς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας σε ένα αντάρτικο πόλεως με μια εκατόμβη νεκρών ώστε να έχει το πλεονέκτημα σε αυτό τον ασύμμετρο πόλεμο, όπου όλα είναι παγιδευμένα και οι άμαχοι ανθρώπινες ασπίδες.
«Το Ισραήλ βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση υπό την έννοια ότι η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση έχει πλήξει την αποτρεπτική του αξιοπιστία και το κύρος του ως κρατικής οντότητας και έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες του. Για να αποκατασταθούν όλα αυτά, χρειάζεται μια απάντηση και το μεγάλο ζητούμενο είναι τι μορφή θα λάβει», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο εμπόλεμο Ισραήλ, στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης σε νοσοκομείο της Γάζας, για την οποία αλληλοκατηγορούνται Χαμάς και Ισραήλ, σχολίασε: «Είναι η πρώτη φορά που αμερικανός πρόεδρος παραδέχεται δημοσίως τις στρεβλώσεις που προξένησε η 11η Σεπτεμβρίου στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, στρατηγική και γενικότερα στη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Λέγοντας ότι η οργή οδήγησε σε λάθος αποφάσεις, προτρέψει το Ισραήλ να μην κάνει το ίδιο λάθος.
Το ταξίδι του αποσκοπούσε να καταστήσει σαφές στην περιοχή ότι η Αμερική είναι παρούσα όχι μόνο με τη δική του συμβολική παρουσία αλλά και με τις δύο μονάδες αεροπλανοφόρων και τα συνοδά πλοία, ώστε να αποτραπεί η εμπλοκή οποιουδήποτε άλλου στη διαμάχη. Επιδιώκει να πείσει τους Ισραηλινούς -όσο αυτό είναι εφικτό- η επιχείρηση που θα κάνουν να είναι όσο το δυνατόν πιο χειρουργική και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου του πολέμου, παράλληλα με τη διάνοιξη μιας ανθρωπιστικής διόδου από τα νότια της Λωρίδας της Γάζας».
Κληθείς να σχολιάσει το διπλωματικό παιχνίδι τόσο της Δύσης όσο και άλλων δυνάμεων όπως η Ρωσία, υπογράμμισε: « Ουσιαστικά η Ρωσία επιχαίρει
καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τον πόλεμο της Ουκρανίας, στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε, προσπαθεί εδώ και καιρό να επανέλθει στην περιοχή και αυτή τη στιγμή αναδιατάσσει τις ισορροπίες, επαναφέρει διαχωριστικές γραμμές. Πρόκειται για ένα κυνικό παίγνιο στο οποίο η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει».