Αποτίμηση και Προοπτικές της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής Προκλήσεις και κίνδυνοι στην εποχή της διεθνούς αταξίας

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2025 (17:00-20:30)
Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Χίλλ 3-5, Πλάκα)

  
Με τη συμπλήρωση πενήντα ετών από τη μεταπολίτευση το 2024, επιβάλλεται μια αποτίμηση της στρατηγικής που ακολουθήθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και ο επαναπροσδιορισμός των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων σ’ ένα διεθνές περιβάλλον που προδιαγράφεται πολύ διαφορετικό. Η ανατροπή των βεβαιοτήτων στην Ευρώπη με την αναθεώρηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ που επιχειρείται από τη νέα τους ηγεσία, επηρεάζει την περιοχή μας και ασφαλώς την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Η επικείμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Χάγη, 24-26 Ιουνίου, ενδεχομένως να αποδειχθεί ορόσημο για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Τι σηματοδοτούν αυτές οι εξελίξεις για την Ελλάδα και την εξωτερική της πολιτική; Πως αποτιμώνται οι έως τώρα εξελίξεις από την Αθήνα; Ποιες οι προοπτικές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων προκλήσεων;
 
Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου σας προσκαλεί σε μια δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ από όλα τα Τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της χώρας όπου θα εξεταστούν οι προκλήσεις, η πορεία και οι προοπτικές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα.
 

Δηλώσεις συμμετοχής: Μέχρι 27 Μαΐου 2025
Ώρα προσέλευσης: 16:45-17:00

Όσοι από τους δια ζώσης συμμετέχοντες το επιθυμούν θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης μόνον μετά το πέρας της συζήτησης.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συντονισμός:

Μαριλένα Κοππά, Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών Επικοινωνίας και Πολιτισμού πρώην Ευρωβουλευτής.
 
18:45 – 19:00 Διάλειμμα
 
19:00 – 20:30 Δεύτερη Συνεδρία

Προοπτικές

Ομιλητές:

Κωνσταντίνος Λάβδας, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου
Σπυρίδων Λίτσας, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς
Σωτήρης Σέρμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Συντονισμός:

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol
to top